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All the Life Insurers 

Re: Applicability of provisions of Sec 45 of Insurance Act 1938 in various scenarios 

After amendment to Section 45 of Insurance Act 1938 , we have been receiving 

queries from the Life Insurers with regard to the application of new provisions in 

various scenarios that can arise during the course of life insurance policies in 
1 

general and more specifically the approach to be taken for refunding premium , once 

the insurer takes the decision of repudiating a policy on the ground of 

misrepresentation or suppression of the material fact made by the policyholder/ life 

Assured to effect or continue a Life insurance policy. 

The queries raised with regard to various scenarios and the view taken by Authority 

is as follows: 

Q1: In case of delayed intimation by the claimant i.e. where death of the life 

assured has occurred within 3 years of effecting the policy, but death claim 

intimation is given late by the claimant (whereby the period of 3 years from the 

date of effecting/revival of the policy is over). In such cases, since the period 

of 3 years will be over, whether the insurer has the option to call the policy in 

question? 

Answer: The Insurer has only 3 years window for calling a policy in question on the 

ground of misrepresentation or suppression of a material fact not amounting to fraud , 

from the date of issuance of Policy or date of commencement of risk or date of 

revival of policy or date of rider of the policy, whichever is later. It is regardless of 

whether claim has arisen or not and when it is intimated. Once this period of 3 years 

is over, the policy cannot be called in question. 
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Q2: Whether the period of 3 years within which a policy can be called in 
question by the insurer is to be interpreted as date of effecting the policy till 
the date of death of the life assured (or) date of effecting the policy till the date 
of repudiation (if any) by the insurer. 

Answer: The 3 years period is not necessarily connected with death claim arising 
under the policy and is counted from the date of issuance of policy or 
commencement of risk or revival or rider whichever is later. A Policy can be called in 
question within 3 years even if there is no death claim. 

Q3: In case of ULIP polices, whether to refund the entire amount of premium 
received or pay only the fund value+ refund of risk premium. 

Answer: 

a) In case the policy is called in question within 3 years from the date of issuance on 
the ground of misrepresentation or suppression of a material fact not amounting 
to fraud : 

The premiums collected under the policy up to the date of repudiation are to be 
refunded . It has no relevance to the fund value. 

b) In case the policy is called in question within 3 years from the date of last revival 
for the statements made at the time of revival : 

Fund Value as on preceding day to the date of last revival + the entire premium 
collected for revival and thereafter would be refunded . 

Q4: In case of a policy which has run for more than 3 years and acquired paid 
up value results in claim within 3 years from the date of last revival and it is 
found that there was suppression of material facts at the time of issuance of 
policy, whether premiums collected under the policy since inception is to be 
refunded. 

Answer: As the time of 3 years has already elapsed from the date of inception/ 
issuance of policy, there is no scope of calling the policy in question as per amended 
Sec 45. 



QS: However in the above case, if it is found that there was suppression of 
material facts at the time of revival, then the revival is treated null and void . 
Whether the premium collected under the policy since inception .should be 
refunded ? 

Answer: The revival of a policy is treated as a fresh contract and if the policy 
(reviva l) is called in question within 3 years of such revival , the premium collected 
from date of revival of the policy to the date of repudiation is to be refunded along 
with all the admissible benefits accrued as on the preceding day to the date of such 
revival. 

QG: In case of Money Back plans, where one or more Survival Benefits (SB) are 
paid and the policy results in claim within 3 years from the date of subsequent/ 
last revival and it is found that there was suppression of material facts at the 
time of issuance of policy, whether the SB already paid should be recovered 
from the premium amount refundable. 

Answer: In the given scenario , 3 years period to call has already elapsed from the 
date of issuance of policy, hence, there is no scope to call the policy in question. 

Q7: In the above case if there was suppression of material facts at the time of 
revival and revival is treated as null and void then whether to refund the 
premiums collected under the policy since inception after deducting the SB 
amount paid or to just refund the premium collected for revival of the policy 
and not recover the SB paid prior to revival, but recover the SB paid after such 
revival, if any. 

Answer: The revival of a policy is treated as a fresh contract and if the policy 
(revival) is called in question within 3 years of such revival , all the premiums 
collected from such revival of the policy to the date of repudiation along with all the 
admissible benefits accrued as on the preceding day to the date of such revival 
(after adjusting the SB amount paid , if any) are to be refunded. 

Q8: In the Act there is no mention of claims arising within 3 years of 
Reinstatement of Surrendered policies. 

Answer: Reinstatement of surrendered policy can be treated at par with the revival 
of the policy . Further it is clarified that calling a revival or reinstatement or 
reinstatement of surrendered policy in question will only arise if any misstatement / 



suppression of material facts is made at the time of revival or reinstatement of 
surrendered policy. 

Q9: Where the Date of issuance of Policy and date of Commencement of Risk 
are different, how the refundable premium would be calculated. 

Answer: If the Policy is called in question within 3 years of date of issuance or date 
of commencement of risk, whichever is later and the insurer takes a decision to 
repudiate the policy, the premiums collected from the date of issuance till the date of 
repudiation shall be refunded. 

Q 10: if a policy is revived/ reinstated by collecting arrears of premium with 
interest and without obtaining a Declaration of Good Health/Medical, can it be 
repudiated within 3 years? 

Answer: No. Since the policy is revived without taking any document/ statement 
from the policyholder, there is no scope for repudiation within 3 years of such revival. 
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